Annonse,  Ansikt,  Hudpleie

April er Rosacea-måneden!

Artikkelen er et samarbeid med PCA Skin!

Våren er definitivt min favorittmåned! Det som ser ut til å være ganske så vissent og dødt, livner plutselig til liv igjen. Jeg elsker at fuglene kvitrer, og det gir meg skikkelig godfølelse å se hvordan folk kryper ut av hiene sine og bruker tiden utendørs.

For oss på Østlandet har solen virkelig velsignet oss med blå himmel, noen få plussgrader og masse god energi. Hestehoven har lyst opp i veikanten ganske lenge alt, og trærne på andre siden av veien har begynt å skyte såpass med skudd at det vaier friskt i lysegrønt.

Et annet vårtegn er oppblomstringen av hudlidelsen rosacea. Faktisk er april måneden der hudpleiebransjen retter oppmerksomhet rundt rosacea, og på instagram kan du sjekke taggen #rosaceaawarenessmonth

Rosacea er veldig vanlig blant oss som er lyse i huden, og det er vanligst blant kvinner over 35 år. Jeg møter ganske mange som har sykdommen. Noen er veldig klar over det, andre aner ikke at det er rosacea de har, selv om de er ganske hardt rammet. Det er også veldig ulikt hvordan folk takler den rødmussede huden. Noen bryr seg tilsynelatende ikke, og er heller ikke villig til å gjøre tiltak for å redusere symptomene. 

Men de aller fleste synes det er ganske sjenerende når huden lyser i rødt og de kviselignende utbruddene blomstrer i tur og rekke. Det går faktisk på selvtilliten løs!

Noe som går igjen er at mange ikke er klar over at det går an å oppsøk hjelp, og at med noen få tiltak så kan du faktisk kontrollere hudlidelsen. I denne saken får du vite noen av årsakene til rosacea og tips til hvordan holde hudlidelsen nede.

For noen år siden intervjuet jeg en anerkjent hudlege som fortalte meg at jeg har rosacea. Det visste jeg ikke! Jeg hadde ikke den aggressive sorten – enda- , men i følge henne så ville den bli det om jeg ikke gjorde noen øyeblikkelige tiltak.

Det gjorde jeg, og det samme bør du gjøre for å ikke bli verre. Det er nemlig langt verre å reparere enn å forebygge. Eller som hun sa – det er enklere å fjerne litt ugress enn å begynne å jobbe med et stort kratt!

HVORFOR FÅR JEG ROSACEA?

Overeksponering av sol, mangel på hudpleie i ekstremt klima og maten vi spiser er noe av de som utløser rosacea!

Rosacea er kronisk betennelse i huden. De aller fleste får det når de er mellom 30 og 50 år, og de fleste er kvinner. Mange er også arvelig disponert. Det begynner med litt rødhet i kinnene, og etter mange nok år med rødhet i kinnene kan det utvikle seg til kviselignende vabler. De røde kinnene er derfor ikke nødvendigvis tegn på at man er sunn og frisk, men et varsku om at rosacea er på vei.

  1. Akkurat nå er huden så sart etter vinterdvalen, og absolutt ikke vant med solen. Solen er mye sterkere enn hva vi tror, og det er nettopp derfor april er måneden der rosacea får litt ekstra fokus. Generelt er vi for flinke til å være ute i sola, en faktor som er stor bidragsyter til at man får rosacea.
  2. Vi bor i et tøft klima der vi veksler på å oppholde oss i knusktørr inneluft og iskald uteluft om vinteren, og somrene våre er ikke så luftfuktige de heller. Fordi vinteren er så lang kan vi ikke komme oss fort nok ut i sola om våren. Alt dette er med på å tørke ut huden, og skape ubalanse og betennelse, og vi er ikke flinke til å beskytte den med hverken klær, solkrem og riktig hudpleie.
  3. Det viser seg også at tarmene våre egentlig er roten til mange av våre utfordringer med kroppen. Når det kommer til rosacea er sukker, alkohol og ferdigmat noen av synderne. Når man først har fått rosacea vil også kaffe og sterk mat trigge til ekstra rødhet og utbrudd.
  4. En siste årsak er stress! For mye stress er med på å skape betennelse i kroppen, som igjen kan forårsake rosacea. Du kjenner vel til begrepet “hektiske roser i kinnene”.

Med andre ord så skal du være forsiktig med alle disse faktorene om du vil unngå å få rosacea eller dempe rosaceaen du allerede har.

RIKTIG HUDPLEIE ER HELT ESSENSIELT!

Det første jeg gjør når jeg får en dame med rosacea i sminkestolen min er å gjøre hudpleie på henne. Det viser seg at mange unngår hudpleie fordi man føler at huden blir rødere. Men huden din virkelig lengter etter næring, og det er dette som gjør den største forskjellen på tilstanden i min hud.

  • Du må rense daglig, eksfoliere når du ikke har utbrudd, smøre huden med god hudpleie som demper det røde og tilføre huden masse fukt.
  • Anti-Redness Serum fra PCA Skin er nettopp et slikt produkt som demper det røde, og som jeg skal fortelle litt mer om straks.
  • LES OM GOD RENS OG FUKT HER (Dry Skin Relief Bar, Hydrating Toner ogHydraLuxe)!
  • Huden din trenger sirkulasjon, så masser huden når du gjør hudpleien.
  • Du skal unngå å være i sola, men når du først er i sola er solkrem med fysisk filter et godt valg. Det reflekterer bort varmen fra huden, noe som er gunstig. Sheer Tint Broad Spectrum SPF 45 er superfin, og gir dessuten en fin finish på huden.

Så litt mer om Anti-Redness Serum! Den har ingredienser som klinisk dokumentert for sensitiv hud! Den er ypperlig å bruke på hud med rosacea, men også når du er solbrent og eller har generelt irritert hud. Kliniske studier har vist at ved bruk av serumet to ganger om dagen i fire uker reduseres vanntap (fuktighetstap) med 14%, og gir hele 50% reduksjon av rødhet og rødme etter åtte ukers bruk.

Inneholder røde og brunalger (omega 3) som normaliserer mikrosirkulasjonen i huden og reduserer UV relatert inflammasjon. Capparenols (Bukkehornsspire) og Bisabolol reduserer irritasjonsfaktorer i huden.

Legg igjen et svar