Ansikt,  Hudpleie

Derfor har du store porer! Lett og fjerne – i følge ekspertene!

For en god stund siden skrev jeg en sak for KK om porer. STORE porer! Blant annet intervjuet jeg noen eksperter på området. Det er ganske interessant hva de har og si, og kanskje en liten wake up call for noen og en hver av oss – både unge og godt voksne!

For store porer er et konstant «problem» som nesten alle klager over, men i følge ekspertene er det ganske enkelt å gjøre noe med. Her er et utdrag av saken som ble publisert i KK.

– Hvor store porer vi får er genetisk. Vi har porer over hele kroppen hvor vi har hår, og de består av en talgkjertel og en hårfollikkel. Funksjonen er viktig for hudens helse, ellers ville vi ha sett fullstendig tørre ut, og hatt en hud som hadde fungert dårlig, sier hudekspert Dr. Jeanette Petterson ved Oslo Hud & Laserklinikk.

Så enkelt er det egentlig, men porer er allikevel et så stort problem at det finnes et utallig antall produkter på markedet som lover mindre porer og porselenshud.

I følge ekspertene jeg har snakket med er det egentlig veldig enkelt å behandle, men skal vi tro kvinnen i gata kan det være ganske så krevende.

For først og fremst krever det at du må gjøre litt om på de innarbeidede, eller manglende, hudpleierutinene dine, som må vedlikeholdes hver eneste dag. Det kan til og med hende at du må slutte å bruke favorittsminken din!

Dr. Jeanette Petterson forklarer at det er hormoner som stimulerer sebaceous-kjertlene slik at de produserer talg. Når det produseres mye sier man gjerne at man har «fet hud».

Noen sebaceous-kjertler er mer aktive enn andre, spesielt på bryst og ansikt der det kan være ekstra ille i t-sonen. Aktive kjertler gjør porene mer synlige fordi de lettere «fylles opp» og tetter seg til med olje, døde hudceller, bakterier smuss og ikke minst sminke.

– Dette ekstra innholdet strekker porene, og blir bare større når de fylles opp, sier Dr. Jeanette Petterson, og forklarer videre at aldrende hud ser ut til å ha større porer fordi kollagenet bryter sammen, noe som gjør dem mer synlige.

Hudterapeut Gerd Steinheim ved Oslo Beauty Studio sier at hun får spørsmål om store porer daglig. Hun ser spesielt problemet på unge jenter som bruker mye sminke og kvinner som har passert førti.

– Store porer er vanlig hos de som i utgangspunktet har en fet hud. Men jeg ser ofte problemet hos unge jenter som bruker mye sminke. Problemet er at de ikke vasker av, eller godt nok av sminken, og det tetter og utvider porene. Voksne damer kan få store porer uansett hudtype, og det handler først og fremst om at kollagen og elastin brytes ned på grunn av alder. Det gjør porene synlige, sier Gerd Steinheim.

Hun forklarer videre at både overdreven soling, livsstil, sukker og mangel på hudpleie fremskynder nedbrytingen av kollagenet i huden. Også hun bruker som Dr. Petterson syrer og retinol i behahandlingen av porer, men hun legger også vekt på å øke fuktnivået og sirkulasjonen i huden.

– Selv om du har høy talgproduksjon så trenger huden fukt. Fukt er med på å stabilisere talgproduksjonen. Å bruke uttørkende produkter kan faktisk gjøre huden verre. Fuktighet gjør at porene strammes opp. Det er en selvfølge at tørr hud trenger masse fuktighet. Har du tørr hud eller et problem med store porer vil jeg anbefale å gå jevnlig til fuktbehandling. Sirkulasjon gjør at huden jobber bedre i tillegg til at huden kvitter seg lettere med smuss, sier Gerd Steinheim.

Legg igjen et svar