Parfyme

3 fun facts om parfyme du BØR vite om!

Parfyme er noe du og jeg egentlig bruker ganske tankeløst hver dag. Vi påfører en parfyme vi liker, men tenker egentlig ikke så mye mer på den. Men for de som driver med parfyme og lager lekre kreasjoner av dufter er parfyme, EdT, EdP, Cologne, og så videre noe virkelig seriøse greier. For jeg har intervjuet mange parfymører og neser, og skulle jeg velge yrke i mitt neste liv så er det parfymemaker!

Herregud, for et fantastisk virkemiddel!

Men nå tenkte jeg gi deg noen fun facts som du kan dra nytte av når du bruker parfyme. For parfyme er jo kjemi, og duftene påvirker deg så utrolig mye mer enn du er klar over. Herregud, for et fantastisk virkemiddel!

PARFYMEN FORSVINNER PÅ SEKUNDER

Som sagt så er parfyme kjemi! Jeg vet ikke om du noen gang har lagt merke til at når du går ut av huset så møter du en liten dunst av parfymen! Dette merker du ekstra godt når det er litt kjølig. Det som skjer er at toppnotene frigjøres, altså de du kjenner når du påfører parfymen.

Alle duftmolekyler frigjøres raskere ved kjølig luft, og sitter lengre på huden når det er varmt. De letteste og friskeste duftnotene har minst molekyler, og derfor forsvinner de først. Derfor vil du oppleve at din friske og lette duft sitter lengre på huden om sommeren, men forsvinner etter kort tid på vinteren.

NEI, JEG ORKER IKKE!

Kunne det falle deg inn at parfymen din er med på å gjøre deg litt sliten, tung til sinns, kvalm eller at du ikke orker å yte fullt ut på treningen?

En typisk feil vi gjør når vi kjøper parfyme er å ikke vente lenge nok med å kjøpe den. Du synes at den lukter kjempegodt og friskt i det du påfører parfymen. Men de duftmolekylene forsvinner kanskje allerede etter ti minutter, og da er det andre molekyler som slår inn på huden.

De tyngste molekylene er de som kalles bunnoter, og det er de som sitter igjen på huden lengst. De trenger også litt kjølig luft for å frigjøres, men om du er varm eller trener deg varm klistrer de seg bare enda bedre på huden, og lukter kraftigere.

Eksempler på vanlige bunnoter er vanilje, sandeltre, tonkabønner, tobakk, musk, patsjuli og krydder. Altså, man får ikke energi av disse duftnotene! Dette er beroligende, sensuelle noter som vil at du skal slappe av. For eksempel brukes sandeltre i spa.

For visste du at hippiene på 60-/70-tallet brukte røkelse av patsjuli for å dekke over lukten av marihuana-røyk? Altså en veldig sterk duftnote! Er det rart at man mister energien og ikke orker å yte maks på trening når disse duftnotene ligger igjen på huden!

LUKTESANSEN DIN ER BRENT BORT!

Påfører du parfymen din på halsen rett under kjevepartiet ditt? Eller er du mann som bruker parfymen som aftershave på kinnene? Da skal du lese dette!

De aller fleste parfymeoljene blandes ut med alkohol. Alkoholen forsvinner raskt, men det tar alltid noen sekunder før all alkoholen fordufter. Det er derfor du skal vente litt med å lukte på en parfyme når du tester den på et håndledd.

Når du påfører parfymen så tett til ansiktet vil alkoholen stige oppover, og inn i nesen din. Faktisk bedøver og til og med brenner alkoholen de fine luktecellene som sitter i nesen.

Det som skjer er at du mister evnen til å justere mengden parfyme du påfører. Du synes ikke parfymen lukter så mye, så du tar gjerne på litt ekstra – på akkurat samme sted. Dermed kan du ende med å gå rundt som en liten stinkbombe, for det er face to face du møter folk.

Du kan faktisk påføre akkurat lik mengde andre steder uten at du får samme stinkfølelsen. Påfør for eksempel litt bak knehasen og i bhen, så vil heller duften oppleves som myk og helhetlig.

Legg igjen et svar