Ansikt,  Hudpleie,  Kropp,  Kroppspleie

Økologisk, naturlig, organisk, hva er forskjellen? Og er det like bra?

Det er jammen ikke greit å henge med i stroppene når det er snakk om naturlig produkter. Det engelske ordet organic som betyr økologisk blir ofte brukt på feil måte, og da er det ikke alltid enkelt som kunde å faktisk forstå hva man har kjøpt. Er det økologisk eller er det “bare” naturlig? Og hva er organisk?

Organisk betyr bare at ingrediensene er fra naturlig opphav, og først og fremst fra levende planter. Organisk er da ikke nødvendigvis organic (økologisk), men kan absolutt inneholde økologiske ingredienser også.

For eksempel er både en vanlig gulrot og en økologisk gulrot naturlige eller organisk om du vil. Men den som er økologisk er det strenge krav til hvordan skal dyrkes, noe som blant annet er bra for miljøet.

Det er også strenge krav til hva man ikke kan putte opp i et økologisk produkt, og ingredienslisten er begrenset. De inneholder for eksempel ikke animalske ingredienser, parabener, nanopartikler, silikon, genmanipulerte råvarer og syntetisk parfyme.

Det finnes mange økologiske sertifiseringer, for eksempel USDA som krever at 95% av produktet skal være økologisk og Ecocert som kun krever at 10% skal være økologisk, men at 95% av produktet skal være naturlig.

Flere merker inneholder også langt flere økologiske ingredienser enn 10%, noe som de kunne stemplet med økologisk, men velger å kalle produktet naturlig eller ikke noe spesielt i det hele tatt siden de ikke velger å bruke en slik profil.

Så satt på spissen, selv om det er veldig strengt, så kan noen merker være mer økologiske enn merker som for eksempel bruker den mest kjente sertifiseringen Ecocert.

Det jeg mener er at et produkt som ikke er økologisk nødvendigvis er noe dårligere enn et produkt som er økologisk, eller motsatt. Det er heller ikke slik at naturlige og økologiske produkter nødvendigvis er noe dårligere eller bedre enn konvensjonelle produkter.

Teknologien har blitt så utrolig mye bedre de siste få årene slik at mange naturlige og økologiske produkter har virkelig blitt high-tech. Det viktigste er at produktet føles bra for huden, at du føler at du får de resultatene du ønsker og at du skjønner hva du påfører huden din.

EKSEMPEL: YVES ROCHER

Jeg var så heldig som fikk reise og besøke La Gacilly i Bretagne for noen år siden – stedet der Yves Rocher startet med produksjon av naturlig hudpleie i 1959. Nesten all produksjon foregår fortsatt i La Gacilly og i området rundt. Man kan si at La Gacilly er Yves Rocher.

De har store åkre med planter og blomster som de bruker i produktene sine, og som du ser på bildet over så er det lokalbefolkningen som både høster inn, destillerer og bearbeider råvarene.

Mange av ingrediensene de bruker er økologiske, men som de sier selv så mener de at det ikke finnes store mengder nok av de økologiske ingrediensene de ønsker, men at de heller velger andre ingredienser som de mener er like bra eller bedre.

Økologiske, naturlige og tradisjonelle produkter har ulike fordeler, men alt i alt så handler det om å vite litt mer om hva du bruker på huden din, selv om det ikke alltid er så enkelt.

Bildet er over er fra La Gacilly, er lånt fra Yves Rocher.

PRODUKTENE

  • Nykr, Facial Clenching Oil
  • Organic Pharmacy, Sweet Vanilla Dry Oil
  • Evolve, Fresh Face Facial Wash
  • L´Occitane, Sérum Harmonie Divine
  • Grown Alchemist, Camellia & Geranium Hydrating Cream
  • Nuori, Supreme Moisture Mask
  • Organique
  • Éminence

Legg igjen et svar