Kropp,  Parfyme

Du vil ikke tro hva amber i parfyme faktisk er!

Hva amber faktisk er for noe, var et naturlig spørsmål å stille under lanseringen av en amberduft på Gimle Parfymeri forleden! Amber er noe man enten elsker eller hater. Jeg virkelig elsker amber, men jeg liker best å bruke den type dufter på vinterstid. Det har noe med størrelsen på molekylene å gjøre, som kan bli litt vel klengete (og dermed kvalmende) i varmen.

Amberparfymer er nemlig så og si alltid ganske tunge. De kan også være søte, krydret og ganske så eksotiske, noe som gjør dem varme og sensuelle. Med andre ord, amber er helt nydelig å bruke en vinterkveld du vil flørte litt, eller bare ønsker å føle deg varm, vel og litt sensuell. Amber gir en luksuriøs følelse, kanskje fordi vi forbinder dem med de brunoransje og eksklusive smykkesteinene som ligger og frister turistene litt lengre sydover.

Men jeg kan love deg at duften amber ikke er duften av smykkesteinen amber (eller rav om du vil), som i realiteten er forsteinet kvae.

Jeg var klar over at amber ikke var duften av edelstenen. Hva det egentlig har vært og hva det lages av skal jeg innrømme at jeg ikke har tenkt så mye på. For meg er amber en veldig tydelig duft, og jeg kan kjenne med en gang at en parfyme har såkalt amber i seg.

Amber gris er noe som ofte nevnes i samme åndedrag, og det skal jeg straks komme tilbake til!

Linda Pilkington er damen og nesen bak nisje parfymehuset Ormonde Jayne. Jeg har hatt gleden av å treffe henne to ganger. Første gangen var da Ormonde Jayne ble lansert på Gimle for noen få år siden, og nå i forbindelse med hennes nye amberduft.

Hun forklarte at hennes nye amberduft startet med en samtale med en kunde som kom inn i butikken hennes. Hun elsket duften av amber, og lurte på hvordan man lagde ekstrakter av det. Linda svarer at man lager ikke ekstrakter, for amber er en stein!

– Amber er en fantasiolje som lages ut i fra ulike molekyler og ingredienser. Vanligvis med tonkabønner og amber gris (grå amber) eller ambroxan. Hver parfymør kreerer sin egen ide om hvordan amber skal dufte, sier hun.

Ideen om hvordan en amber skal lukte har tydeligvis vært ganske så universal. Amberparfymer lukter jo forskjellig, men jeg trenger ikke lese på etiketten for å skjønne at parfymen inneholder amber.

Men Lindas kjennemerke er at hun alltid lager duftene sine litt annerledes. Hun leter for eksempel alltid etter sjeldne blomster som kan erstatte kjente og velbrukte klassikere. Ambre Royal er intet unntak! Hun ønsket å lage sin egen tolkning om hvordan fantasioljen amber skulle dufte.

Ambre Royal inneholder ambroxan, men siden hun har blandet inn absolu av appelsin, sjasmin og irissmør dufter det veldig annerledes! Den er betraktelig lettere og friskere enn alle andre amber jeg har luktet på. Jeg vil si at denne er kanskje den eneste jeg har hatt lyst til å bruke på dagtid, på en helt vanlig hverdag! Jeg gleder meg også til å bruke den til våren og sommeren!

Jeg nevnte amber gris og ambroxan, og det kjenner jeg fra før. Jeg synes nemlig det er litt morsomt med duftmolekyler som kommer fra dyr. De lukter ofte helt grusomt, men i parfyme er det faktisk helt fantastisk. Man må nemlig tilføre noe som lukter litt vondt og eller spesielt for at en parfyme skal bli sensuell. Amber gris skal i følge Linda dufte godt – i motsetning til andre dyredufter jeg har luktet på!

Amber gris er rett og slett oppkast fra hval! Når en hval spiser blekksprut dannes det et spesielt fett som hvalen ikke klarer å fordøye. Det kommer ut som oppkast som blir liggende i sjøen i mange år. Det trekker til seg saltvann, og solen tørker og hardner den til. Til slutt blir den skylt i land av bølgene.

Linda forteller at det finnes egne amber gris-jegere som går langs stranden for å finne disse klumpene med fett. De er faktisk godt betalt, for du kan få 4-500 000 dollar (!!!!!!) for dem! Er det rart parfyme kan være dyrt!

Ambroxan er duftmolekylet som etterligner amber gris, og er vel noe rimeligere!

De to andre duftene jeg har med her er mine to amberfavoritter. Ambre Eccentrico fra Armani Privé er varm og balsamerende med tonkabønner, kardemomme, plomme, tørket frukt og patchuli.

Fiore D´Ambra fra Profvmvm Roma er på en måte enda tyngre og mer utpreget enn den forrige. Dette er en orientaler med krydder av ulike slag og, ja, opium! En skikkelig forfører!

Legg igjen et svar