Ansikt,  Hudpleie

Pst! Se etter denne superingrediensen!

Noe av det morsomste med å jobbe med beauty er at det skjer noe nytt absolutt hele tiden! Det utvikles stadig nye ingredienser, men det forskes også mer på de gode, gamle ingrediensene som alltid har levert. En av de ingrediensene er peptider, som har blitt brukt i hudpleiebransjen i mange tiår. Peptider er virkelig i vinden, og forskerne har de siste årene viet masse tid på superingrediensen.

Jeg har vært så heldig å møte flere eksperter på området, blant annet Susanna Poras fra Barcelona som er The International Educator of pHformula. Hun har lang erfaring som hudterapeut, men også som lærer innen alt som har med hud å gjøre. Siden det har dukket opp et hav av nye peptid-produkter måtte jeg spørre henne om hvorfor denne ingrediensen har blitt ekstra ettertraktet i det siste.

– Peptider er i kroppen vår fra før, så selv om det høres ut som en science fiction-ingrediens, så er den helt normal for kroppen. De er laget av aminosyrer som igjen er byggesteiner for proteiner. Så fort vi setter to aminosyrer sammen har vi en peptid. Peptider er budbringere til cellene, og de reiser rundt i blodsirkulasjonen og i vevet. De ser etter en helt spesiell reseptor på cellen slik at den kan gi en eksakt beskjed til akkurat den cellen.

Så den enkleste måte å forklare peptider på er at de oppfører seg som et Wi-Fi-signal.

– Det interessante er at forskerne har funnet så mange kombinasjoner som kan gjøre så mange forskjellige ting. Det er som alfabetet som med noen få bokstaver kan utgjøre  et helt språk. Det er det som er så fantastisk, sier Susanna Poras.

Hun forklarer at peptidene har ulike oppgaver. De kan stimulere kollagenet og elastinet, og de dermed har en oppstrammende effekt på huden. De kan også ha en lysnende effekt på huden ved å forandre betydningen av en beskjed til cellen. Peptider kan også sette nevrotransmitter ute av spill slik at nerveimpulsen fra en nervecelle til en annen blir svekket, noe som gir en ”botox”-effekt. Peptider kan roe ned inflammasjon, og dermed beskytte huden mot miljøpåvirkende faktorer.

Peptider kan altså designes til det man måtte ønske. En spesifikk peptid har en spesifikk beskjed til et spesifikt sted i huden. Peptider passer til alle hudtyper, og alle formula har sin misjon.

  • Environ, Peptide Cream
  • Sothys, Firming-Specific Youth Serum
  • Elemis, Peptide4 Night Recovery Cream-Oil

Jeg tok også en prat med Dionne Lois Cullen i høst. Hun er Communication & PR Director for det banebryrende selskapet Deciem. Hun forklarer at dagens peptider er helt annerledes enn de som var for få år siden. Hun forklarer også at noen peptider er mer banebrytende enn andre. Blant de siste, og kanskje mest spektakulære, er den som signaliserer til nervesystemet at huden ikke skal trekke seg så hardt sammen slik at det dannes en rynke, for eksempel rundt øynene.

Hun forklarte meg at Deciem kun bruker dedikerte kjemikere som ikke har bakgrunn fra skjønnhetsbransjen til å utvikle produktene sine. Selv om et produkt er kjempebra og har topp ingredienser, fortsetter de i hele tiden med å forske frem enda bedre kombinasjoner av for eksempel peptider. De har altså produkter i stadig utvikling, og bruker heller pengene sine på å forske på ingredienser enn på reklame.

– Bak på esken til for eksempel Niod kan du se hvilken versjon formuleringen har. Det kommer altså ikke et nytt produkt, bare en oppdatering på det gode produktet vi allerede har, sier Dionne Lois Cullen.

Legg igjen et svar