Kropp,  Parfyme

Gode tips til layering – den nye parfymetrenden!

Har du testet layering av parfyme noen gang? Layering handler om å legge forskjellige type dufter eller duftfamilier oppå hverandre, gjerne i en bevisst rekkefølge, slik at du helt skaper din egen duft. Jeg selv ble obs på trenden for et par år siden, og har testet ut litt. Strengt tatt har jeg vel drevet med layering i en eller annen form i alle år, men i det siste har det til og med dukket opp egne merker som er laget for at du skal legge parfymene lagvis oppå hverandre.

Det er kanskje først og fremst de yngre som plukker opp denne trenden (og parfyme-interesserte som meg). Vi er jo lært opp til at vi kun skal bruke en parfyme på huden om gangen som skal få lov til å utvikle seg alene utover dagen eller kvelden.

Jeg kjenner også de som over hodet ikke vil ha flere enn en parfyme, i redsel for at parfymene kan blande seg i skjerf og jakker, eller at parfymeblandingen ikke blir nok MEG! Det synes jeg er dønn kjedelig!

Nå er det også sånn at de tradisjonelle parfymene passer best til å være alene på huden. Det er fordi de er bygget opp veldig stabilt, nettopp for at duften skal være så lik som mulig på folk flest. Den vil allikevel variere fra person til person, og til og med fra dag til dag. En parfyme påvirkes av pH-verdi i huden, hva du spiser, kulde, varme og så videre.

Mange av de nyere duftene og nisjeduftene bruker mye mer av naturlige ingredienser og andre måter å fremstille ekstrakter og oljer på som gjør at duften “lever” på huden på en helt annen måte. Det igjen åpner for mer eksperimentering. Tips til layering får du lengre ned i innlegget!

Så om du har tid og interesse for ulike former for parfyme og dufter er dette virkelig spennende! Jeg har møtt på flere parfymører som overhodet ikke ønsker at deres parfymer skal legges lagvis med andre dufter, nettopp fordi duftene er så kompliserte. Andre merker igjen er i utgangspunktet laget for at duften skal fungere i seg selv, men om du ønsker å eksperimentere litt kan du det.

Svenske Agonist er et slikt merke, og jeg har krysset flere av disse duftprøvene som du ser under!

Et kult parfymemerke som nylig har kommet til Norge er N.C.P. Olfactives. Den svenske stjerneskuespilleren Naomi Rapace står bak parfymemerket, og det sies at hun blant annet bruker parfyme for å sette seg inn i ulike sinnstemninger i filmroller.

Det spesielle med parfymene er at de er ment for layering. Duftene består av færre ingredienser slik at det faktisk er mulig å få gode resultater, uansett hvilken dufter du setter sammen. Du kjøper favorittduften din, eller baseduften, som det også kan kalles. Alle duftene kommer i reisevennlige miniflakonger slik at du kan ha råd til å kjøpe flere dufter som du kan legge lag på lag.

Olfactives betyr faktisk duftfamilie, og alle de sju duftene deres tilhører hver sin duftfamilie. Min favorittmiks er Amber & Gaiac Wood sammen med Clementine & Fiolette Flower.

De aller beste duftene koster jo litt, men jeg synes jo det er gøy at man kan leke med layering til en rimelig penge. Tipset er å spørre etter duftprøver når du kjøper en parfyme eller kjøpe reisestørrelser.

Solinotes kan kjøpes på H&M, noe som gjør layering veldig tilgjengelig! Ofte er det slik at de to duftene du liker aller best også er en bra kombinasjon. Samtidig så er dufter som smaker – to du ikke liker så godt kan bli en nydelig kombinasjon.

For om du hadde luktet på enkelte av ingrediensene i parfymene din så er det mulig du hadde brekt deg!

Men blant disse duftene likte jeg Musc og Grenade best, og de er en bra miks også!

Atelier Cologne har jeg skrevet om tidligere, selv om de ikke kommer til Norge før i april/mai. Men duftene er bare så utrolig deilige og spennende! Dette er dufter som lever veldig godt alene hele dagen igjennom, men som også kan brukes til layering. Christophe Cervasel er en av to gründere av dette merket (den andre er hans kone), og jeg var så heldig å gjøre et intervju med han i Stockholm.

Selv bruker han layering utover dagen ved å påføre morgen, til lunsj og til kvelden. Da får også duftene tid til å utvikle seg og “leve” litt på huden. For sine dufter synes han det er best, selv det også går an å påføre dem tett etter hverandre. Det har jeg gjort flere ganger, og det fungerer!

Men jeg fikk mulighet til å lukte på alle duftene i Stockholm før jul, og da måtte jeg bare teste ut en kombinasjon som jeg tror er den mest vellykkede jeg noen gang har hatt.

Tobacco Nuit er en tung og litt maskulin duft som jeg liker godt. Etter en halvtimes tid påførte jeg Clémentine California, og jeg lover, det er magisk! Tobakk og klementiner!

Mine tips til layering er å først tenke hva du skal og hvilken sinnsstemning du vil være i. Trenger du noe oppløftende bør du veldig sitrus og akvatiske dufter. Skal du på date er amber med blomster og bær en god ide. Trenger du ro i sjelen vil dufter av tre, te og blomster “jorde” deg.

Legg den tyngste duften først, for den har størst molekyler som sitter lengre på huden. Topp layeringen med den friskeste som også kan påføres på nytt etter et par timer.

Jeg synes layering utover dagen er en god ide, og er du bevisst kan du virkelig få til en god “blandings”! Sitrusdufter får deg til å våkne på morgenen. Har du en viktig avtale på dagen kan du påføre favorittduften, fordi den gjør deg trygg. Trenger du å roe deg ned påfører du sandeltre, vil du øke konsentrasjon synes jeg roser og bær fungerer bra.

Skal du møte kjæresten eller skal ut på date på kvelden avslutter du duftrekken med vanilje, amber og/eller krydder. Garantert suksess!

Legg igjen et svar