Ansikt,  Hudpleie,  Intervju

Stamceller fra planter – superingrediens eller salgstriks?

Du har helt sikkert sett produkter som reklamerer med at de inneholder stamceller fra planter, og at de dermed kan gjøre underverker for huden din. Jeg har lurt litt på akkurat dette, for det snakkes så veldig varmt og overbevisende om at et produktet kan inneholde 50000 stamceller av en blomst eller plante, og at de vil gjøre huden din mye yngre.

Noen påstår at deres stamceller etterligner de som er i huden din, og derfor blir huden spenstigere med færre rynker. Men hvor mye kan en stamcelle fra en plante egentlig gjøre med huden din, og kan det måle seg med andre ingredienser?

Tidligere i høst møtte jeg Ph.D. Diana Howard, som er Vice President of Research & Development, Dermalogica and The International Dermal Institute. Doktorgraden har hun i plante biokjemi fra University of California i Los Angeles. Hun kan vise til hele 34 år i kosmetikkbransjen, blant annet som forsker, foredragsholder, hudlege og biokjemiker.

Hun har vært en pioner når det kommer til synergier mellom planter og syntetiske ingredienser som peptider og syrer. Plantene hun bruker i sine unike blandinger er hentet fra hennes reiser over hele verden gjennom mange år. Med så mange år bak beskyttelsesbriller i laboratorium for å forske på planters innvirkning på huden, var det naturlig å snakke med henne om nettopp disse tingene.

For å si det sånn, hun tror ikke på stamceller fra planter, og hvorfor får du svar på  i teksten under!

Hva gjør egentlig stamceller fra planter for huden?

– Det er så mye feil informasjon ute, og det er jo industrien som sender ut det meste av denne informasjonen som vi tror på. Mange selskaper lover både det ene og det andre, at deres produkt inneholder en spesiell ingrediens som gjør underverker huden. Det er altså selskaper som påstår at stamceller fra planter er gunstig for menneskehud. ”Dere må kjøpe vårt produkt fordi vi har planteceller inne i det”. Det er jo ikke sant! Men en gjennomsnittsforbruker har ingen forutsetning til å vite det. De har hørt ordet stamceller, og at det blir brukt til å behandle enkelte krefttyper og genetiske sykdommer. Og om et produkt har stamceller så må det jo være bra, ikke sant?

Men stamceller fra planter i seg selv kan ikke gjøre noe som helst for menneskehud. Så jeg synes jo synd på forbrukeren, for de har jo ikke mulighet til å stille spørsmål som dette noe sted.

Om du noen gang har kjent noen som trenger stamcelletransplantasjon til behandling av for eksempel kreft, så er det slik at de aller helst vil høste dine egne stamceller. Om man får stamceller fra noen andre kan det få katastrofale konsekvenser om det ikke matcher. Så du ser hvor viktig det er for organer at man ikke får noe form for reaksjon.

Så når man får stamceller fra en plante som du skal putte på toppen av menneskehuden og forvente at det skal gå inn og bli en del av huden… Det er en plante! Den har ikke en gang den samme genetiske likheten med en menneskecelle.

Men de bruker stamceller, hva er det da som skjer?

– Det som egentlig skjer, når man snakker om stamceller, er at de tar en plante som de skader og kutter den slik at det dannes en kallus materiale (medisinske betegnelsen på den midlertidige samling av fibroblaster og kondroblaster rundt et ferskt brudd, oftest brukt om benbrudd) som man differensierer stamceller fra. Så dyrker de dette i en næringsrik masse med peptider, aminosyrer, vitaminer og så videre, og her reproduserer cellene seg selv. (Det er som når du kutter en plante fra hagen og setter den i et glass med vann, så vil det vokse ut røtter etter en ukes tid. Det at du skader den skaper en differensiering slik at stamcellene nå kan lage rotceller).

Så filtres dette og puttes i det produktet de lager. Og så sier de at produktet har stamceller. Vel, de har egentlig ikke stamceller, men en næringsrik masse der det har grodd opp stamceller. Men det er ikke bevist at dette kan gjøre noe for huden din. Det er mye bedre å putte vitaminer på huden i stedet. Man skal være forsiktig, for de fleste tester er gjort i reagensrør. Altså kan de ha annen effekt på huden din. Det er altså ingen forskningsbaserte bevis på at stamceller kan gjøre noe for huden din når det er smurt utenpå.

Planter har da virkning på huden, eller?

– Planter i annen form er der i mot fantastisk. Med en Ph.D. i plante biokjemi er jeg overbevist om virkingen av phyto-kjemi fra planter. Jeg elsker å bruke ekstrakter fra kamelia, hvit te, lakris og alle disse andre fantastiske plantene som har phytokjemikalier i seg. De har stor effekt når du påfører dem utenpå huden.

På hvilken måte fremstiller man de beste ingrediensene på, da?

– Hvordan man faktisk får ut den beste ingrediensen fra en plante kan være en lang affære. Vi tar inn en plante til laboratoriet, og vi dyrker den i ulike type oppløsninger. Så lager vi mange ekstrakter av det, som igjen blir tilsatt i ulike fraksjoner. Så lager vi nye ekstrakter av det igjen.

Ekstrakten blir de renset, og testet på hvilken effekt de har på cellemembranen, fibroblastene og så videre. En lakrisekstrakt kan med andre ord finnes i flere hundre varianter som har ulike virkinger på huden. Etter at man har funnet ut hvilken ekstrakt som er best må vi finne ut av hvilken konsentrasjon ingrediensen gir størst effekt på huden.

For eksempel finner man ut at 1,1% lakrisekstrakt hjelper med å lysne hyperpigmentering når det påføres huden over en åtte ukers tid. Nå har vi den kanskje i en pulver- eller flytende form som vi kanskje stabiliserer i glykol. Så formulerer du en krem ut i fra det.

Jeg gjør oppmerksom på at jeg kun har snakket med Ph.D. Diana Howard, og ikke med forskere til selskaper som bruker stamceller i sine produkter.  

Legg igjen et svar