Ansikt,  Sol

– Du kan aldri ta på for mye solkrem – heller ikke på vinteren!

Det sier hudlege Ph.D. Diana Howard, visepresident i forskning og utvikling i Dermalogica og The International Dermal Institute. Hudlegen vet hva hun snakker om, for hun har jobbet og forsket på hud i flere tiår. Jeg var så heldig å møte henne for ikke så lenge siden, men hun er ikke alene om å mene at man bør bruke masse solkrem hver eneste året igjennom. Ja, faktisk aller helst flere ganger om dagen om du ønsker å unngå for tidlig aldring.

Alle hudleger og hudterapeuter jeg har snakket med som er opptatt av aldring og hudkreft, mener at SPF er svaret på ungdommelig og sunn hud. Solkremen skal være bredspekteret, og den skal komme på toppen av dagkremen din (altså ikke bare bruke en dagkrem med litt SPF i).

Faktisk så vil en solkrem være den billigste antiagen du kan ha fordi den hindrer solen å bryte ned huden.

Jeg får jo alltid forundrede spørsmål og kommenterer når jeg forteller at jeg bruker solkrem, altså SOLKREM, hver eneste dag, selv om jeg bare jobber hjemmefra. Og det er faktisk mer enn én grunn til det.

Nå tenker du helt sikkert at sola “virker” ikke jo lengre! Den er knapt nok til stede, og når den endelig viser seg så varmer den ikke spesielt mye.

Men visste du at UVA-stålene er like sterke hele året? Altså at de er like sterke på juleaften som midt i fellesferien? Visste du også at de ikke lar seg hindre av skyer og vinduer? Det er ikke så enkelt å tenke den tanken når du ikke kjenner at sola brenner på huden, eller at den ikke synes i hele tatt fordi det regner.

Men det er UVB-strålene som gir den brennende følelsen du kjenner på huden, og som gjør at du tenker at nå må du huske på å bruke solkrem. UVB-strålene er på sitt sterkeste på sommeren, og når ikke ned til deg når det er overskyet.

A´en i UVA stor for Aldring, B´en i UVB står for Brent. Når huden blir brent lager du skader i huden som gjør at huden eldes, men det er faktisk UVA som står for det meste av aldringen i huden.

UVA-strålene når nemlig godt ned i hudlagene, nærmere bestemt det som kalles dermis. Der produseres blant annet elastin og kollagen som gjør at huden din holder seg spenstig og rynkefri, og det er der melanin som sørger for brunfargen dannes. Når huden stadig blir utsatt for UVA forstyrres, sinkes og ødelegges prosessene i huden. Det vises blant annet som pigmentflekker, rynker, store porer og irritert hud. UVA-strålene kan også ødelegge DNA i cellene, og det viser seg også at overeksponering at UVA-stråler kan føre til hudkreft.

Jeg tenkte jeg skulle forklare deg hvorfor jeg har brukt SPF hver eneste dag i flere år! Selvfølgelig har jeg nå blitt godt opplært, og jeg følger rådene til alle spesialistene som faktisk stort sett mener likt når det kommer til UV-beskyttelse.

Jeg bor i et hus med åpen løsning, og med mange vinduer slik at det skal komme masse lys utenfra og inn. UV-strålene har dermed full tilgang fra alle kanter. Så selv om jeg ikke oppholder meg ute så er jeg alltid fullt eksponert for UVA-stråler. Dessuten går jeg inn og ut av huset mitt hele dagen.

Men det er en ting til som Ph.D. Diana Howard, og flere andre, har begynt å påpeke, og det er det blå lyset som stråler mot ansiktet mitt fra både PC og mobil. Det viser seg nemlig at Blue Light blant annet forårsaker pigmentering i huden.

Det er flere måter å forebygge det, og den ene måte er å bruke SPF med fysisk filter som reflekterer de blå strålene.

Ph.D. Diana Howard mener at man egentlig ikke kan ta på for mye solkrem. Faktisk anbefaler hun å ta på to lag med SPF før du legger på sminken om morgenen.

– Smør først på deg et lag med solkrem! Gå så og ta deg en kopp kaffe før du påfører et lag til før sminken, sier hun.

Hun mener at det ideelle er egentlig at kvinner går og vasker ansiktet sitt igjen etter et par timers tid, og gjør hele hudpleien, SPF og sminken på nytt. Det er da man virkelig får riktig beskyttelse. Men det skjer jo selvfølgelig ikke!

Uansett vil det hjelpe betraktelig på huden din om du begynner med å toppe hudpleien med en SPF hver eneste morgen!

  • ZO Skin Health, Oclipse Daily Sheer, SPF 50
  • Colorescience, All Calm, SPF 50
  • Elizabeth Arden Prevage, City Smart, SPF 50
  • Declaré, Sunsensitive Anti-Wrinkle, Sun Cream, SPF 50
  • Singuladerm, Xpertsun Supreme, SPF 50
  • Dermalogica, Smart Age Dynamic Skin Recovery, SPF 50

Legg igjen et svar