Kropp,  Parfyme

Ikke dekorer baderomshyllen eller vinduskarmen med parfyme!

Er du en av dem som har “linet” opp parfymene dine på en hylle på badet? Kanskje du til og med har dandert dine vakreste flakonger på et nydelig fat sammen med smykker og blomster. Ja, virkelig gjort en innsats med å pynte opp badet.

Men har du også opplevd at du ikke synes at parfymen din lukter så godt på deg lengre, at den liksom har forandret seg? Kanskje du også lurer på om det er du som har forandret deg, og det siste kan faktisk også hende! Men det er en annen sak!

Parfymeflakonger kan jo være så vakre, men det vi ikke tenker på er at temperaturen på badet ikke er spesielt heldig for våre favorittdufter. Det er faktisk så brutalt at parfymene dine blir ødelagte av varmen, og her i Skandinavia sparer vi ikke på varmen når det kommer til baderom!

Akkurat nå er det ikke sikkert at det er varmen fra gulvet som er det største problemet. For om du i tillegg har plassert parfymene i vinduskarmen, for det er jo så nydelig å se solstrålene skinne igjennom de fargerike flaskene, så har du virkelig lyst død over parfymene dine.

Selv om vi ikke tenker på det så har faktisk parfymer også en levetid, noe som varierer veldig fra parfyme til parfyme. Parfymer som inneholder store mengder med naturlige oljer skal holde seg i 2-3 år. Etter det vil duften forandre karakter, selv om den ikke nødvendigvis lukter vondt. Men du kan forvente at den lukter annerledes enn da du kjøpte den.

Parfymer som inneholder mer av syntetiske komponenter skal kunne holde seg veldig mye lengre, så lenge den er av god kvalitet.

Men alt handler om hvordan du oppbevarer parfymene dine! Vinduskarmen på badet er virkelig det aller verste stedet å plassere parfymene fordi UV-strålene fra sola (som med alt annet også) og lys generelt bryter ned parfymen din. Varmen fra gulvet på badet gjøre det samme.

Parfyme er strengt tatt kjemi, og er stappet med molekyler i ulik størrelse som lar seg påvirke av ytre omstendigheter. Det blir akkurat som med viner. De skal heller ikke oppbevares på benken eller i en vinhylle i et varmt kjøkken.

Parfymer skal oppbevares mørkt og kjølig, og faktisk er det parfymemerker som anbefaler at du plasserer parfymene deres i kjøleskap. For de fleste parfymer er ikke det nødvendig, men du kan heller flytte parfymefatet ditt til soverommet i stedet.

Jeg har en kommode og en hylle på soverommet som jeg plasserer parfymene mine på. Soverommet mitt er alltid mørket og som regel det kjøligste rommet i huset. Dessuten bytter jeg ut mange av parfymene mine i sesong, slik at nå som sommeren er her har jeg hentet opp sommerduftene som har overvintret i kjelleren. De typiske vinterduftene skal nå få hvile nede i kjelleren frem til høsten igjen.

Oppbevarer du parfymene dine riktig kan du forlenge levetiden med flere år. Plasserer du parfymene i vinduskarmen på badet “kokes” levetiden på parfymene dine ned, og blir ødelagt ganske raskt.

Legg igjen et svar