Kropp,  Parfyme

5 nye parfymer for deg som er lei søte bærbomber og tung amber

I lang tid har jeg vært veldig fan av litt tyngre parfymer med lett søtlig, sensuell amber og gjerne en dæsj orientalsk krydder og tresorter. I høst og i vinter har jeg også hatt sansen for de litt mer maskuline variantene, og derfor har trenden med unisex-dufter vært kjærkommen for min del.

Men nå kjenner jeg veldig på at jeg trenger noe nytt innen duft! Litt mer optimisme, friskhet og energi. Selv om du fortsatt får bestselgere som har mye sødme i seg vil du oppdage at det har kommet en ny gjeng dufter som har tenkt til å henge i hyllene en stund.

De har mye mindre sødme i seg, selv om det fortsatt er en søt friskhet bak der. Det kan sammen lignes med sukker som erstattes med fruktjuice. I noen dufter er sødmen også helt utelatt.

De nye parfymene deler jeg inn i to kategorier, selv om jeg vil si at de glir litt inn i hverandre. Den ene har en god slant med energi, noe som gjenspeiles i den oransje fargen på flaskene. Den andre føles nesten litt gammeldags på grunn av de klassiske blomsternotene, som du også kjenner litt igjen i “energi”-kategorien.

Men nå er jeg virkelig klar for noe nytt, og disse bare elsker jeg!

IZIA

Isabelle d´Ornano grunnla Sisley sammen med sin mann i 1976, og Izia er et polsk kallenavn på Isabelle. Izia er basert på en veldig spesiell rose som Isabelle dyrket i hagen sin i Paris. Isabelle hadde sansen for alt som var vakkert. Blant annet mente hun at hun måtte kjøpe en Haute Couture-kjole hvert eneste år fordi det var helt utenkelig å måtte gravlegges i en kjole som ikke var årets.

Nu vel! Izia er et lite kunstverk, både når det kommer til selve duften og flakongen. Denne fantastiske duften åpner med bergamott fra Calabria, fresia, aldehyde, te sitron og rosa pepper. Så dukker det opp pære, sjasmin, peon, liljekonvall, angelica, sedertre og, ja, en liten dæsj amber.

Elsk, sukk, elsk, sukk, elsk! Duften er en energigivende og vårlig blomsterbombe med gammeldagse og godmodige vibber.

MISSONI EAU DE TOILETTE

Denne minner meg mye om sommer og sol, og det blir jeg veldig glad av. Blodappelsin, nashipære, røde bær og vannlilje gir en søtlig åpning til duften, men av det fruktige og friske slaget. Og så kommer de deilige blomternotene som jeg liker aller best ved duften:

Fresia, peoner, “rosyfolia”, rosevann, sylkolode og heliotrope som rundes av med beroligende sedertre og georgytre.

WHITE TEA

Jeg var så heldig å møte parfymøren bak Elizabeth Ardens White Tea i New York i januar. Han heter Rodrigo Flores-Roux, og er fra Mexico. Han briljerte med å uttale Vigelandsparken helt perfekt norsk, noe som kunne forklares med at faren hans har vært ambassadør i Norge, selvfølgelig med sønnen på flyttelasset.

Rodrigo forklarte at nå ønsker man å gå bort fra det helt søte, og han unnlot helt å tilføre søte noter i sin nyeste duft.

– En parfyme skal være enda mer som en del av deg! Den skal være som et mykt teppe av kasjmir som du draperer rundt deg eller duften av dagens første kopp te eller kaffe som setter seg i huden din, forklarte han.

Jeg har brukt White Tea ganske mye siden jeg fikk en prøve på den før jul. Den dufter rett og slett veldig behagelig på huden med italiensk mandarin, salvie, sjøluft-akkord, ekstrakt av hvit te, tyrkisk rose, mate fra Paraguay, madrastre, ambrettefrø og musk.

Meg og Rodrigo på lanseringen i New York!

IRIS CELADON

Som du ser har jeg flere dufter fra Armani Privé. Eau de Jade (den grønne bak) var den første som jeg fikk, og er nok den parfymen jeg noen gang har hatt som jeg har brukt aller mest. Den er frisk og spicy med bergamott, neroli, pepper og musk, og om jeg føler meg litt sliten og trøtt trekkes armene mine automatisk mot den. En ren energiboost.

Jeg har også digget Ambre Eccentrico (den med brun kort), men nå har jeg fått sansen for Iris Céladon som, ja, har iris som hovedblomst. Det har tatt meg litt tid å vende meg til denne duften for den har litt dette gammelmodige over seg. Men det er en vakker duft som har den beroligende og varmende kasjmir-følelsen over seg som jeg synes er utrolig deilig nå.

I duften finner du aldehyde, bergamott, varm kardemomme, majestetisk iris, mate absolutt, aksenter av smør, luftige toner av musk og dype toner av patchuli.

EAU RELAX

Dette er duften som skal roe deg ned! Men jeg vil nå si at den faktisk får deg til å skjerpe deg litt! For når du sprayer på deg Biotherms Eau Relax er det nærmest som om du våkner litt fra stressmoduset og minner deg på at livet består av mer enn jobb. Den trenger i alle fall jeg!

Duften er helt nydelig fruktig og spicy på en gang med te, oljer fra appelsin bigard, bergamott og kardemomme samt liljekonvall, sjasmin absolute, patchuli, musk tonkabønner og vanilje. Tror dette er favorittduften min fra Biotherm, selv om alle de andre er kjempegode de også!

Legg igjen et svar