Base,  Lepper,  Makeup,  Øyne

Historisk tilbakeblikk! Derfor oser makeupen av optimisme nå!

Beautyhistorie, og motehistorie for den saks skyld, synes jeg er utrolig spennende! Det er ikke noe man går å tenker over, men både mote- og skjønnhetstrendene gjenspeiler historien man er en del av. Jeg har skrevet før om The Lipstick Index der man faktisk kan lese verdensøkonomien ved å se på salg av leppestifter. Jo dårligere det står til jo flere leppestifter selges det! LES HER!

Tenkte å gi deg noen eksempler på hvordan mote og skjønnhet styres av historien. I de glade 20-årene krøp skjørteekanten litt opp og midjen ble mindre feminin! I tillegg til at de tillot seg til å være litt rampete med svart og nedstemt øyesminke.

Da “krakket” inntraff i oktober 1929 tok trendene en annen vei. Øyesminken ble lettere og moten vakker og feminin, og på den måten muntret man opp de harde 30-årene så godt man kunne!

Da 2. verdenskrig brøt ut måtte kvinnene holde fortet hjemme, mens mennene dro ut i krigen! I tillegg til å ta vare på familien måtte de også overta driften av ulike bedrifter, noe som før var forbeholdt mennene. Stilen forandret seg igjen! Litt mer autoritære snitt og måteholden sminke.

Brynene som fra før var buet og smale ble nå både tykkere og mer kantete. Overleppen tegnet de opp litt overlegent med overleppe som var litt lengre enn underleppen!

Så litt mer nærliggende meg og min oppvekst! Vi kan ikke glemme 80-tallet glade neonfarger og jappetid. Igjen kom de maskuline undertonene med brede skulderputer og smale smale hofter, og ikke minst sminken som ikke nødvendigvis var med på å forskjønne. På 90-tallet var “Gulfkrigen”, med ny usikkerhet på mulig 3. verdenskrig. Jeg og mine venner kledde oss i grått, var rimelig sminkeløse og lot håret falle rett ned. I midtskill.

Ikke fordi vi som ungdommer forsto så fryktelig mye av det i 1991, men fordi trendene nærmest forberedte oss på måtehold.

For 21 år siden feiret vi årtusenskiftet, og optimismen med maksimalismen gjorde sitt inntog! Herregud, så gøy mote og sminke var da! Glitter og glam, lag på lag, more is more! Det var også da alt begynte å bli lov. Ikke sånn som det var før at kun en type mote var greia!

Så ble vi miljøbevisste. For jordkloden vi bor på forandrer seg i en forferdelig fart, bare fordi menneskeheten har forsøplet den! Gjenbruk, nye materialer av resirkulert materiale, bionedbrytbare materialer, økovennlige produkter og så videre.

Det er fortsatt der vi er. Miljøbevisste, og bevisste på at det vi skal kle oss i og bruke på huden skal være bra både for oss, naturen og de som har produsert produktene. Naturlig hud, no makeup makeup, naturlig glød, naturlig….

Men de siste månedene har virkelig gjort noe med oss! Vi trenger gled, optimisme, en visjon og en lovnad om at alt ordner seg. For alle!

Jeg har snoket litt i butikkene og på nettbutikkene i det siste, og det jeg legger merke til er at moten er langt mer feminin og fargerik enn på lenge! Så deilig, for endelig noe som sånn generelt passer meg. Mer markerte liv, skjørter, lekne bukser og flotte mønstre som gir en følelse av glamour.

Høstens og vinterens sminke er virkelig herlig optimistisk og deilig! Joda, du skal fortsatt tenke på miljøet og hva som er bra for deg. Men ingrediensene er nå langt bedre for miljøet og deg enn de noen gang har vært, med fokus på plast, naturlige ingredienser og så videre. Selvfølgelig et godt stykke igjen, altså, men allikevel!

Nå skal du boltre deg i skimmer, optimistiske og glamorøse farger i rosa, rødt, lilla, burgunder, gull og selvfølgelig sjampanje. Jeg blir rett og slett bare så glad av det, blir ikke du?

Og svart. Vi trenger svart! Intensitetens og kontrastens farge! Aldri har maskaraen vært så svart som den er nå. Du kan ha lagt den vakreste og mest delikate sminke, eller mest lekne for den sak skyld. Men i de du tilfører svart blir uttrykket ditt sofistikert, bevisst, intenst og målrettet.

Optimisme, glede og bevissthet om at 2021, da blir ikke alt som det var før, men veldig mye bedre! Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves! God advent!

Legg igjen et svar