Behandlinger,  Kropp,  SPA

Bli med på Hammam!

Jeg har vært så heldig og fått behandling i hammam noen ganger! For noen år tilbake besøkte jeg et hammam i Marrakech, noe som var veldig eksotisk. Det var ikke et av de store og flotte, men et lite hammam som lå i et av de trange smugene i gamlebyen, nær den enorme og berømte markedsplassen, Souk.

Duftene som ble brukt i behandlingen var selvfølgelig veldig autentiske og lokale, og arganolje, og som for øvrig kommer fra argantreet som kun vokser i et spesielt område sørøst i Marokko, var veldig sentral i behandlingen.

En helt spesiell opplevelse, også med tanke på at det å gå til hammam er en eldgammel skikk som har hatt, og sikkert fortsatt har, en samfunnsmessig, kulturell og historisk betydning.

Hammam er en muslims bade- og renselsestradisjon, og har sin opprinnelse fra arabiske land. Når man tenker på hammam og ser filmer med scener fra et hammam ser du alltid flott arkitektur med et kunstverk av fliser, store marmorbenker, mye damp og gjerne et basseng med søyler rundt. Jeg er usikker på hvordan man praktiserer bruken av hammam blant lokalbefolkningen i dag, men fordi det er mye nakenhet skilles det mellom kvinner og menn.

Her om dagen var jeg på en relansering av The Ritual of Hammam med Rituals, og da fikk jeg fortalt at før i tiden var det faktisk skillsmissegrunn om mannen nektet kona si å gå til hammam. I tillegg til at man virkelig får renset kroppen har hammam vært er sosialt sted der man møtes blant annet for å bli oppdatert på det “siste”.

Selve hammam-behandlingen er enormt avslappende, og det innebærer mye damp og vann. De gangene jeg har testet behandlingen i Norge har jeg virkelig fått de aller beste delene av hammam. Siste gangen var jeg på The Well som har et fantastisk interiør slik at du føler at du er på et luksuriøst Hammam i Marrakech.

Det å få behandling i hammam er et rituale!

Det starter med at du ligger på varm marmorstein i et rom med veldig mye damp.  Det brukes mye eteriske oljer i dampen, og denne gangen var den fylt med eukalyptus som åpner alle kanalene i hodet. Det løser opp spenninger i muskulaturen og huden blir myket opp. Akkurat der fikk jeg utdelt en skrubbevott for å skrubbe huden selv, men de andre stede jeg har vært har jeg blitt skrubbet av terapeuten.

Så satt jeg noen minutter i ett steambadstue før jeg ble lagt på en form for varm seng av stein. Der blir kroppen skylt med øsekar med vann, smurt inn med rensende leire, massert og igjen skylt med mange øsekar med vann.

Det virkelig deiligste og signaturen ved hele behandlingen er når kroppen blir dekket at varmt, dyptrensende såpeskum som presses ut av en silkepose. Det er virkelig helt magisk og helt unikt å ligge under den varme dynen av såpeskum!

Hammam er en av mine favorittbehandlinger for kroppen fordi det er så avslappende, du føler deg så ren, det berører alle sansene dine, ja, du føler deg som et nytt menneske etterpå! Det er virkelig en deilig renselsesreise som kan anbefales på det varmeste – i Norge eller i hvilket som helst annet land!

Legg igjen et svar