Ansikt,  Hudpleie

Bykremene som beskytter mot forurensing

Det har skjedd ganske mye med hudpleien de siste 100 årene! Selvfølgelig har det også noen med utviklingen av teknologi slik at kremene penetrerer huden bedre, men også forskning som fører til mer kunnskap om hva huden faktisk trenger og hvordan den fungerer i løpet av dagen.

Men det er en ting til som har forandret seg – det vil si at det er mye som har forandret seg. For på midten av 1800-tallet startet den industrielle revolusjonen, og helt klart var det starten på moderne forurensing. Men det er jo først nå de siste ti-årene at hele verden har kommet etter, og at forurensing har blitt et problem globalt sett.

For tre år siden var jeg og mannen min i Bangkok, og betalte ekstra for å få et hotellrom i over 50. etasje slik at vi kunne se utover hele den store byen. For å si det sånn, det var bortkastede penger! Vi så ikke mange kilometerene i det hele tatt på grunn av den tette smogen!

Forurensing går ikke bare utover utsikten eller gir oss fantastiske solnedganger (ja, faktisk)! Det har stor effekt på huden vår også, selv om du kun bor i Norge! Det skal jeg selvfølgelig forklare litt nærmere!

Forurensing, UV-stråler og stråling fra pc er noen av kildene til såkalte frie radikaler. Frie radikaler sørger for at cellene utsettes for oksidering, det vil si at cellene brytes ned. Et eksempel på oksidering er at et eple blir brunt eller at metall ruster, og dermed eldes.

Akkurat det sammen skjer altså i huden vår. Når cellene ødeleggers blir huden gusten, tap av volum, får linjer og rynker, kviser, store porer og ujevn farge – altså, den eldes.

“Motgiften” til oksidering er antioksidanter! Antioksidantene nøytraliserer de frie radikalene som bryter ned cellene. Derfor er det også smart å spise masse antioksidanter i form av grønnsaker, bær og frukt.

Men huden er også det siste organet som får næring. Lever, lunger og de andre organene er mer livsnødvendige, og derfor får de næringen først. Derfor kan det være smart å smøre antioksidanter på huden også!

På bakgrunn av forskning har det i de siste årene kommet flere produkter som inneholder ulike antioksidanter som beskytter huden. Det aller siste på markedet er såkalte city-kremer som beskytter ekstra mot forurensing i byer. De inneholder selvfølgelig masse antioksidanter, men også høy SPF-beskyttelse mot UV-stråling fra solen som også er med på elde huden.

I tillegg inneholder kremene ekstra med fuktighet. Og det har noe med at om du for eksempel jobber på kontor, og da gjerne foran en PC hele dagen, trekker både aircondition og strålingen fra PCen fuktigheten ut av huden din slik at den blir dehydrert (og dermed gir rynker).

Selv om kremen er multifunksjonell og gir huden masse, må du ikke glemme at det viktigste du kan gjøre for huden er å spise og drikke riktig for å unngå for tidlig aldring. Derfor, husk å drikke masse vann for å holde væskebalansen i cellene oppe og spis sunne kilder til antioksidanter og proteiner. Blant annet!

PRODUKTER

  • City Smart, Elizabeth Arden
  • UV Essential, Chanel
  • Brightening Daily Defense Fluid, Sisley

Legg igjen et svar